DOLAR 32,3353 -0.51%
EURO 34,6920 -0.51%
ALTIN 2.408,41-0,57
BITCOIN 1850001-4,37%
Antalya
22°

AÇIK

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Alanya’da ekmek fiyatına yine zam mı geliyor?

Alanya’da ekmek fiyatına yine zam mı geliyor?

ABONE OL
14:53 - 4 Mart 2022 14:53
Alanya’da ekmek fiyatına yine zam mı geliyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Rusya ve Ukrayna savaşı ile birlikte ekmek fiyatlarına zam gelip gelmeyeceği merak ediliyor. Dünya piyasalarında buğday fiyatları son 14 senenin zirvesine çıkarken, Türkiye’nin geçen yıl buğday ithalatının yüzde 90’ını Rusya ve Ukrayna’dan yaptığı biliniyor. Peki ekmek fiyatlarına zam mı geliyor? Rusya Ukrayna savaşı sonrası ekmek fiyatları artacak mı?  Tüm Türkiye’de olduğu gibi Alanya’da ekmeğe yapılan en son zam vatandaşın halk ekmek büfelerine akın etmesine yol açmıştı.  Alanya’da ekmeğin fiyatının 2,5 liradan 3 liraya çıkması tepkileri beraberinde getirirken, fırıncılar ise son dönemde maliyetlerin artmasından dert yakınmıştı. Şimdi ise gözler Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa çevrildi.

Rusya Ukrayna savaşı sürerken dünya tahıl ticaretinde önemli bir yere sahip olan iki ülke de, dünyadaki toplam buğday ihracatının yüzde 30’unu, arpanın yüzde 31’ini, ayçiçeğin ise yüzde 32’sini karşılıyor. Son olarak 2008 yılında gıda krizinde yaşanan dünya buğday fiyatlarının 352 dolar iken, güncel fiyatlar ise 346,5 dolar seviyesinde bulunuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamış olduğu ocak ayı verilerine göre 2020-2021 döneminde Türkiye’nin yaptığı buğday ithalatının yüzde 78’i Rusya’dan yüzde 9’u ise Ukrayna’dan gerçekleşti.

Tarım ve Orman Bakanlığı konuyla ilgili açıklamada bulunarak; “Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle, başta buğday olmak üzere hububat ve diğer ham maddelerde arz sıkıntısı yaşanmayacağını” ifade etti. Bakanlık’ın yaptığı açıklamada uluslararası hububat ticaretinde diğer ihracatçı ülkelerden de hububat arzı imkanlarının mevcut olduğu söylendi. Fakat bazı uzmanlara göre Türkiye’nin buğday ve arpada kendi kendisine yeterliliğinin yüzde 82’ye düşmesi, yurt dışından arzda sıkıntı yaşanmasa bile, yükselen ithalat maliyetleri ekmek fiyatlarını doğrudan etkileyecek olabilir. Türkiye’de bulunan borsalarda buğday fiyatının ton başına 100 lira arttığı bilinirken, uzmanlar Rusya’dan buğday alamama gibi bir durumda Fransa, Romanya veya Amerika’dan alınacağı ve oralardan taşımanın da daha maliyetli olabileceğini belirtiyor. Bu sebeple savaşın sürmesi halinde enerjide dışa bağımlılığı ve dünyada artan hububat fiyatları düşüldüğünde, Rusya ve Ukrayna savaşının etkisi olarak Türkiye’deki gıda ürünlerinin fiyatlarının da belli bir seviyede artabileceği öngörülüyor.

 

 

 

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.