DOLAR 32,3427 -0.55%
EURO 34,7462 -0.39%
ALTIN 2.408,51-0,57
BITCOIN 1857331-4,69%
Antalya
21°

AÇIK

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Aralık ayında toprakla buluşan buğdayın hasadı yapıldı

Aralık ayında toprakla buluşan buğdayın hasadı yapıldı

ABONE OL
10:32 - 20 Haziran 2022 10:32
Aralık ayında toprakla buluşan buğdayın hasadı yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

HABER: HASAN KAYA / GAZİPAŞA 

Gazipaşa Belediyesi’nin toprakla buluşturduğu Karakılçık ile Cumhuriyet buğdayının hasadı yapıldı. Hasada Başkan Yılmaz da katıldı.

Gazipaşa Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün geçtiğimiz aralık ayında toprakla buluşturduğu Ata tohumu Karakılçık ve Cumhuriyet buğdayının hasadı yapıldı. Yerel Karakılçık ve Cumhuriyet buğdayı tohumları, Gazipaşa Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri tarafından 31 Aralık 2021 tarihinde Gazipaşa Belediyesi’ne ait Pazarcı Mahallesi’nde bulunan araziye ekilmişti. Tarım şehrinin en önemli tohumlarından olan ve aynı zamanda besin değeri açısından çok zengin olan Cumhuriyet ve Karakılçık buğdayı toprakla buluşturularak, tohumların geleceğe taşınmasını hedefleniyor. Gazipaşa Belediyesine ait Pazarcı Mahallesi’nde bulunan dört dönümlük araziye ekilen Karakılçık ve Cumhuriyet buğdaylarının tamamen yerel ve atalık buğday olduğu, besin değerlerinin oldukça yüksek olduğu, glüten değerlerinin düşük ve 14 kromozomlu buğday özelliklerini taşıdıkları biliniyor. Gazipaşa Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından, kırsal kalkınmanın sağlanması ve yerel tohumların gelecek kuşaklara aktarılabilmesi amacı ile gerçekleştirilen çalışmalar doğrultusunda, Karakılçık ve Cumhuriyet buğdayı tohumlarının toprakla buluşturulması ile bir yandan ülkenin genetik kaynakları muhafaza edilirken, diğer yandan da halkın güvenli ve sağlıklı gıdalara ulaşımı yönünde önemli bir tarımsal faaliyet gerçekleştirilmiş olunacak.

“ÜRETİMİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

Ata tohumlarının gelecek nesiller için çok önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Yılmaz, “Ata tohumunu önemsiyoruz. Karakılçık ve Cumhuriyet buğdayı, atalarımızın bizlere bıraktığı en büyük miraslarımızdandır. İlçemizde üretimini devam ettirip, çoğalttıktan sonra üreticilerimize ücretsiz bir şekilde dağıtımını yapmayı hedefliyoruz. Çiftçilerimizle birlikte mümkün olduğunca tohumlarımızı çoğaltarak, bizlere bırakılan bu eşsiz mirasa sahip çıkma gayretindeyiz. Ekimden hasada kadar bütün yetiştirme aşamaları belediyemiz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü çalışanları tarafından kontrol edildi. Böylelikle, elde edilecek ürünlerimizin temiz ve sağlıklı tohum özelliği taşıyacak bir şekilde yetiştirilmesi sağlanacak. Karakılçık buğdayının en önemli özelliği ise glüten açısından da fakir olmasıdır. Bu nedenle de sağlık açısından, besin değeri olarak çok daha değerli. Gelecek nesillerimiz için çok değerli olan Ata tohumların geleceğe taşınmasını hep birlikte sağlayacağız. Sosyal belediyecilik anlayışı ile her alanda elimizden geleni yapıyoruz. Üretimi çok önemsiyoruz. Hedefimiz atalarımızdan kalan yerli tohumu ülkemizde ve Gazipaşa’mızda yaygınlaştırmak” ifadesini belirtti. Gazipaşa Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri tarafından, ekilen Karakılçık ve Cumhuriyet buğdayı tohumlarının hasat edildikten sonra ilçede ekim yapmak isteyen çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılacak.

 

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.