DOLAR 32,2431 -0.03%
EURO 34,8578 0.4%
ALTIN 2.423,761,29
BITCOIN 2009156-0,07%
Antalya
24°

KAPALI

04:09

İMSAK'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
‘CMK ücretleri angarya seviyesinde’

‘CMK ücretleri angarya seviyesinde’

ABONE OL
10:15 - 6 Temmuz 2022 10:15
‘CMK ücretleri angarya seviyesinde’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

CMK ücretlerinin angarya seviyesinde olduğunu vurgulayan Avukat Merve Aylin, “Bu nedenle CMK ücretlerinin avukatlık asgari ücret tarifesi seviyesine yükseltilmesini talep etmek zorunluluk” dedi.

Alanya’da avukatlar avukatlık asgari ücret tarifesinin güncellenmesini talep etti. Avukatlar günümüz ekonomik koşullarında aldıkları ücretlerin yeterli olmadığını söyledi. Alanya Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlara Antalya Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Buket Özcan ile meslektaşları destek verdi. Antalya Barosu Alanya Temsilciliği adına konuşan Avukat Merve Aylin, 2021’de Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren avukatlık asgari ücret tarifesinde belirlenen ücretlerle uzlaştırma ve arabuluculuk ücretlerinin resmi ve gayri resmi enflasyon rakamlarının gerisinde kaldığını söyledi. Aylin, “Avukatlık asgari ücret tarifesi açıklandıktan bugüne kadar geçen süreçte kira bedelleri, temel ihtiyaç maddeleri, benzin, kağıt gibi giderler kat kat arttı. Bazı gider kalemlerinin yaklaşık olarak 4 kat arttığı bir ortamda, 2021 Kasım ayında bir önceki yılın ücretleri üzerinden yapılan yaklaşık yüzde 25 oranlı artış ülkenin ekonomik koşullarıyla hiçbir şekilde örtüşmüyor. Gerek Türkiye Barolar Birliği gerekse baromuz tarafından, avukatlık asgari ücret tarifesinin güncellenmesi, CMK ücret tarifesinin avukatlık asgari ücret tarifesine eşitlenmesi talebi defalarca Adalet Bakanlığı’na iletildi. Bu taleplerin karşılanmasına yönelik herhangi bir adım atılmadı” dedi.

“DİYALOG KURMA GEREĞİ GÖRMEDİ”

Gerçek enflasyon rakamları ve fiyatlardaki artışlar gözetildiğinde Türkiye Barolar Birliği tarafından talep edilen ve kabul görmeyen yüzde 73,50 oranındaki artışın bile mevcut ekonomik durum karşısında avukatlar açısından yeterli olmayacağını vurgulayan Aylin, “Avukatlar için büyük bir aciliyet teşkil eden bu konu hakkında, aradan geçen süre içerisinde bir adım atılmadı. Adalet Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği ve barolarla konunun çözümüne ilişkin herhangi bir diyalog kurma gereği görmedi” diye konuştu.

‘TAHAMMÜL EDİLEMEYECEK DURUMDA’

Ülkede yaşanan ekonomik krizle birlikte satın alma gücünün dayanılmaz derecede düştüğünü, avukatlık ücretlerinin ekonomik koşullarla eridiğini dile getiren Aylin, “Meslektaşlarımız açısından mevcut durum tahammül edilemeyecek boyutlara ulaştı. Asgari ücretle çalışan birçok meslektaşımız temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamazken, ofisleri bulunan meslektaşlarımız kira bedellerini, Bağ-Kur primlerini ödeyemiyor. Geçtiğimiz dönemde intihara sürüklenen meslektaşlarımızın acısı hala kalplerimizdeyken ilerleyen süreçte benzer durumları yaşanması ihtimali maalesef yüksek. Özellikle genç meslektaşlarımız açısından mesleğin sürdürülebilirliği iyice zorlaştı. Umutsuzluk duygusu tarihte görülmediği derecede arttı. CMK ücreti ile geçimini sağlamaya çalışan çok sayıda meslektaşımız bulunuyor. CMK ücretleri angarya seviyesinde. Bu nedenle CMK ücretlerinin avukatlık asgari ücret tarifesi seviyesine yükseltilmesini talep etmek zorunluluk. Aksi halde, gösterilen emek karşısında verilen ücret arasındaki çelişki devam edecek, meslektaşlarımızın angarya koşullarında çalışması gerçeği değişmeyecek. 2023 tarifesi hazırlanana kadar, 2022’nin geri kalan kısmı için Türkiye Barolar Birliği’nin hazırladığı yeni tarife derhal uygulanmalı. Aksi halde, yurttaşların adalete erişim ve savunma hakkı sınırına hassasiyet gösterilerek kurucu unsuru olduğumuz yargı faaliyeti kapsamında hizmet sunma olanaklarımızın ortadan kalkacağını kamuoyuna duyururuz” ifadelerini kullandı.

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.