DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2048974-2,26%
Antalya
19°

PARÇALI BULUTLU

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Gazipaşalı üreticiden çiftçilere destek çağrısı!

Gazipaşalı üreticiden çiftçilere destek çağrısı!

ABONE OL
10:44 - 25 Nisan 2022 10:44
Gazipaşalı üreticiden çiftçilere destek çağrısı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

HABER: HASAN KAYA / GAZİPAŞA 

Muz Üreticileri Birliği Üyesi Abit Ersoy, çiftçilere gübre, ilaç, enerji ve akaryakıt konusunda destek verilmesini istedi.

Tarımda artan maliyetler nedeniyle çiftçinin para kazanamaz hale geldiğini belirten Muz Üreticileri Birliği Üyesi Abit Ersoy, devletin çiftçilere acilen destek vermesi gerektiğini söyledi. Abit Ersoy, “Gazipaşa Türkiye’de muz üretiminde önemli bir yere sahip. Gazipaşa’da açık ve kapalı alanda ürettiği kaliteli muzu ekonomiye katkı sunuyor. Dolarda yaşanan yükseliş nedeniyle üreticiler, zor bir sınavdan geçiyor. Muz üretiminde özellikle elektrik fiyatları çok yüksek. Gelen yüksek faturalar nedeniyle muzcu para kazanıyor. Hükümet çiftçinin tarımsal sulamada kullandığı elektriğe en az yüzde 50 hibe vermeli. Gübre fiyatları da son bir yılda arttı. Çiftçiye gübre konusunda destek verilmeli. Ayrıca mazot desteği biran önce arttırılmalı” dedi.

MALİYETLER ARTTI

Artan maliyetler karşısında çiftçinin para kazanmadığını belirten Abit Ersoy, “Özellikle muz üreticisi bu yıl para kazanamadı. Artan maliyetler karşısında muz fiyatı bir önceki yılın altında kaldı. Geçtiğimiz aylarda ilçemizde etkili olan fırtına, don ve soğuk havadan dolayı birçok üretici zarar gördü. Çiftçinin ürünü dondu, zarar gördü ve para etmedi. Bu yüzden Gazipaşa, Anamur ve Alanya afet bölgesi ilan edilmedi. Çiftçiye yeni kredi imkanları sunulmalı, geçmişte kullanılan kredi ödemeleri durdurulmalı. Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin kredi faizleri de silinsin. Borçlarını ödeyemeyen birçok üretici icra korkusu yaşıyor. Özel bankalara olan borçların ödenebilmesi için devletin çiftçiye elini uzatması lazım. Devlet destek verirse çiftçi daha çok üretir. Hem çiftçimiz hem devletimiz kazanır. Çalışkan çiftçilerimize üretime devam edenlere saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.