DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20694541,40%
Antalya
24°

AÇIK

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Başkan Çakan Alanya’daki fahiş kiralar için çözüm önerilerini sıraladı

Başkan Çakan Alanya’daki fahiş kiralar için çözüm önerilerini sıraladı

ABONE OL
18:19 - 7 Mart 2023 18:19
Başkan Çakan Alanya’daki fahiş kiralar için çözüm önerilerini sıraladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Gelecek Partisi Alanya İlçe Başkanı Avukat Mevlüt Çakan, Alanya’nın kira haritasını çıkardı. Mahmutlar, Oba ve Tosmur mahallelerinin sokak sokak kira miktarlarını hazırladığı harita üzerinde gösteren Çakan, iki yıl içinde kiraların yüzde 564 oranında arttığını vurguladı.

Üç yıldır yüksek kiraların vatandaşı mağdur ettiğini, ev sahibi ile kiracıları karşı karşıya getirmeyecek bir düzenleme yapılması gerektiğini dile getirdiklerini belirten Gelecek Partisi Alanya İlçe Başkanı Avukat Mevlüt Çakan, “Son durumda ev sahipleri ile kiracılar karşı karşıya gelmiştir. Bu durumun ekonomik ve sosyal huzuru bozan sonuçları tüm şehri derinden etkilemektedir” dedi. Önce Ukrayna-Rusya savaşı şimdi de deprem nedeniyle göç alması muhtemel Alanya’da dar ve orta gelirli vatandaşların yaşamasının imkânsız hale geleceğini söyleyen Çakan, iktidarın düzenlemelerinin vatandaşa faydasının olmadığını belirtti. Şubat 2023 tarihi itibariyle ortalama kira (1+1, 2+1, 3+1 daire kira ortalaması) Mahmutlar Mahallesi’nde 13 bin 866 TL, Oba Mahallesi’nde 16 bin 904 TL, Tosmur Mahallesi’nde 16 bin 191 TL olduğunu ve kira ortalamasının 2 yıl içerisinde yüzde 564 oranında arttığını belirten Çakan,artan kira fiyatlarına acil bir çözüm gerektiği açıkladı.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SIRALADI

Çakan, yapılması gereken kısa, orta ve uzun vadeli önerileri şöyle sıraladı:

1) Yüzde 25 kira artış sınırlamasının somut durumda bir geçerliliği olmadığından bir düzenleme ile konutlar için konutun bulunduğu konum, bina yaşı, emlak değeri, metrekaresi, binanın özelliklerini içeren bir sabite dayalı olarak kiraların tavan fiyat aralıkları belirlenmelidir.
2) Açıklanan konut kredileri sözde kalmakta bankalar kredi vermemek için bahaneler aramaktadır. Konut kredilerinin ödemeleri asgari ücret ya da aylık gelirin yarısını geçmeyecek taksit ve uygun vadelerde yapılmalıdır.
3) İlk defa ev sahibi olacak kişilere vergi muafiyeti ve konut kredi faizinin kısmen kamu tarafından yabancılara satış vergilerinden oluşturulacak bir fondan karşılanması sağlanmalıdır.
4) Öğrencilerin ev yerine yurtlarda barınmasını teşvik etmek üzere daha yüksek konforlu, ulaşımı daha kolay, makul ücretli yurtların üretimi teşvik edilmelidir.
5) Belediye Kanunu 69.Maddesi ve 25951 sayılı yönetmelik gereğince belediye dar gelirli vatandaşlar için acilen konut üretimine başlamalıdır.

 

 

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.