DOLAR 32,3865 -0.17%
EURO 34,8276 0.16%
ALTIN 2.439,160,03
BITCOIN 2039693-1,55%
Antalya
23°

AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
‘Futbola verilen desteğin onda birini çiftçiye versinler’

‘Futbola verilen desteğin onda birini çiftçiye versinler’

ABONE OL
11:51 - 20 Aralık 2021 11:51
‘Futbola verilen desteğin onda birini çiftçiye versinler’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Tarımda artan maliyetlerin üreticileri zorladığını ifade eden Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, “Çiftçiye haciz geliyor ama futbol kulübünün borcu siliniyor. Futbolculara verilen desteğin onda birini çiftçiye versinler. Futbol bizim karnımızı doyurmaz” dedi. Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, ilçedeki avokado üreticilerinden birliğe üye olmalarını istedi. Derneğin şu an 120 üyesi bulunduğunu açıklayan Sevilgen, “Bir şeyler yapmak istiyorum. Yönetim kurulumuz var ama keşke bütün üreticilerimiz arkamızda olsa. Ben para falan istemiyorum. Sadece avokadoya destek veren üretici göreyim” diye konuştu. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün (TAGEM) hafta sonu Antalya’da düzenlediği ‘Avokado Çalıştayı’nın ardından açıklamalarda bulunan Sevilgen, çiftçiye dönüm başına değil, ürettiği ürün miktarına göre destek verilmesini istedi. Şu an tarım ürünlerinin yüzde 75-80’i ithal edilir duruma geldiğini dile getiren Sevilgen, avokado ithalatına tepki gösterdi. Sevilgen kozmetik sektöründe kullanılmak üzere ülkeye sokulan avokadonun marketlerde satıldığını söyledi. Alanya Avokado Üreticileri Birliği’nin 2010 yılında 29 kişiyle kurulduğunu aktaran Sevilen, 2020 yılı sonu itibarıyla 120 üyeye ulaştıklarını açıkladı. Sevilgen, “ALTSO ile beraber avokadonun coğrafi işaretini almamız büyük bir başarı. İzmir’den başlayarak Hatay’a kadar avokado dikiliyor. Kısıtlı bir alanda tropikal ürün yetiştirilmesi söz konusu. Eksik üretimden dolayı karşı taraf ürün istiyor. Avokadoyu çoğaltmamız yarın için umut verici. Benim düşüncem her avokadonun üzerine cinsini yazmak. Dışarıya ürün gösteriyoruz. Bana ‘Sizden aldığım ürünün tadı farklı’ deniliyor. Aldığımız coğrafi işaret Alanya, Gazipaşa’yı kapsıyor. Sıkıştığımız yerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yardımcı oldu ama coğrafi işaret almak için 3 yıl uğraştım” dedi.

“KEŞKE BÜTÜN ÜRETİCİLERİMİZ ARKAMIZDA OLSA”

Önüne gelen herkesin avokado satmasına tepki gösteren Sevilgen, “Camideki imam, evdeki kadın avokado satıyor. Üretici birliğini tanıyan yok. Avokado festivali yapacağız. Altınçilek bomba gibi patladı. Sonra tanıtımı yapılmadığı için unutuldu. Bir şeyler yapmak istiyorum. Arkamda yönetim kurulumuz var ama keşke bütün üreticilerimiz arkamızda olsa. Ben para falan istemiyorum. Sadece avokadoya destek veren üretici göreyim” diye konuştu.

“KOZMETİK İÇİN DENİLİP MARKETTE SATIYORLAR”

İthal avokado için 2 lira teklif edildiğini açıklayan Sevilgen, “Bugün 2 liraya ithal avokado teklif edildi. 100 bin liralık avokado alınıyor 15 bin TL fatura kesiliyor. Kozmetik sektörü için alınan üründen vergi alınmıyor. Kozmetik sektörü için getiriliyor ama markette avokado satılıyor. Belki 100-200 milyonluk avokado satılıyor ama reklam sıfır” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİYE HACİZ GELİYOR KULÜBÜN BORCU SİLİNİYOR”

Tarımda artan maliyetlere de dikkat çeken Sevilgen, “400 liraya nasıl kimya alacaksın? Kimya alırsın ama domates 3 lira olmasın. Bugün limon 1,5 lira, portakal 2 lira. Çiftçi bu ürünlere nasıl gübre verecek? Bana göre çiftçiye verilen destek dönüme göre olmamalı. Ürettiğin ürün başına destek verilmeli. Gübre, kimya, mazot pahalandı. 1970 yılından kalma kanunlarla 2021 yılı yönetilemez. Tarım çok önemli. Pandemide bunu yaşadık. Gezmedik, bir yere gitmedik. Yaşamak için yiyeceksin. Tarla senin geleceğin. Şu an nohut, mercimek, pirinci dışardan alıyoruz. Dolar yükseldi. Yarın tarım aynı şekilde olacak. Yarın domatesi dışardan 5-6 liraya alacaksın. Yarın için bugünden önlem alalım. Yarın domates üretmezsek nerden, nasıl alacağız? Yarın bu gıdaları bulacak adar paramız yok. Türkiye’nin, vatandaşların hayatta kalabilmesi için tarıma destek verilmeli. Futbolculara verilen desteğin onda birini çiftçiye versinler. Çiftçiye borcu için haciz geliyor. Futbol kulübünün borcu siliniyor. Futbol bizim karnımızı doyurmaz. Gazipaşa ya da Alanya’ya tropikal ürün tesisi kursunlar” dedi.

“HIRSIZLAR HIRSIZLIK İÇİN PARAYLA ADAM TUTTU”

Hırsızlıkla ilgili çok mücadele ettiklerini ancak çok bir yere varamadıklarının altını çizen Sevilgen, “Hırsızların girmediği bahçe yok. Hatta bir ara abarttılar yanlarına yevmiyeci tutarak bahçelere avokado çalmaya gittiler. Bahçenin etrafında tel olsa pense ile kesiliyor. Hırsız için tel önlem değil ki. Bize yetkililer bahçe çitle çevrili mi, foto kapan, köpek var mı diye soruyor. Burada hırsıza senin bu bahçende ne işin var denilmeli. Çalınan ürünün satılması aşamasında hiçbir önlem alamayız. 2012’de çıkan kanunda üretici ürününü en yakın hale satar deniyordu. 2012’den sonra çıkan kanunda üretici ürününü istediği kişiye ve yere satabilir deniliyor. Bunun önüne nasıl önüne geçeceksin? Son 2-3 yıldır şu durum ortaya çıktı. Birinci boy avokado 250 gram üzeri olarak kabul ediliyor. Zincir marketler 150 gram üstü avokado alıyor. 250 gram oran 150 grama çekilince hırsıza bahçeye gir denilmiş oluyor. Hırsız çaldığı avokadoyu zincir markete götürüyor. Market parasını verdim aldım. Nerden geldiğini nereden bileyim diyor. Bizim burada yapacağımız hiçbir şey yok. Yetkililere hırsızı içeri atın, hasat bitince tekrar serbest bırakın dedik. Hafif kusurlu suç, bırakıyoruz deniliyor. Kanunlarda düzenleme yapılmalı” diye konuştu.

“BİR ŞEY KAYBETMEZLER”

Alanya’da 8 ay kusursuz avokado üretimi olduğunu vurgulayan Sevilgen, bunu 12 aya yaymak için çalışmalar yaptıklarını kaydetti. 4 partiye hasat yoğunluğu olan dönemde ithalat kısıtlaması yapılması için dosya verdiklerini ifade eden Sevilgen, üreticilere seslendi. Sevilgen, “Birlik olalım. Birliği beraber çalıştıralım. Birlik benim değil. Burası bütün avokado üreticilerinin. Üreticiler üye olmakla bir şey kaybetmezler” ifadelerini kullandı.

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.